2011. július 13., szerda

Jappán - Retró útikalandkönyv (2005)

Szerző: Badár Sándor - Horváth János (szerk.)
Kategória: szórakoztató irodalom
Honnan és miért: Japánnal kapcsolatosan akartam valamit.
Tetszett-e: Jesszusom, amióta ezt olvastam, imádom Badár Sándort! Komolyan sírtam a röhögéstől néha! Szerencsére nemcsak elolvasni lehet, hanem meg is hallgatni. :)))


"- [...] S elindultunk felfelé, a csúcs irányába, a csúcsra.
- Ahogy jött ki a nap, az gyönyörű volt. Szóval megérte. Megérte szétfagyni, megbolondulni az éjszaka, mert csodálatos volt. Az tényleg valóban igaz... Kár, hogy nem lehet fotóval illusztrálni annyira, egyrészt, mert az abszolút nagy titkot fölfedő, hogy a komámnak a két füle nem egyforma, úgy nézett ki a fotón az árnyéka, mint a Manócska. Abszolút kopasz fej, és a nap sugarai által átvilágított fülein.
- Vad fotózásba kezdtünk, amit aztán gyönyörűen megröntgeneztek az oroszok.
- De azért van egy-kettő.
- Egy-kettő azért maradt. Nézhető. És nem lehet visszaadni a fotóval a táj szépségét. Csodálatos volt, ahogy éppen kibukott a nap a japán Alpok mögül, és a japán Alpoknak a nagyon magas hegycsúcsain - mert azért majdnem mindegyik 2 ezer méter fölött volt, meg majdnem 3 ezer - kis szigetek voltak, mintha egy hatalmas nagy tengerben kis szigetecskék lettek volna. Mint egy legyezőnek a gyönyörűen felépített festménye, az egész úgy nézett ki. Csodálatos volt. Innen aztán továbbindultunk. Kezdtünk szépen, lassan fölengedni, ahogy jött fölfelé a napocska, egy kicsit megindult az ereje is. Nagyon gyorsan fölértünk a csúcsra. Dél körül már fönt voltunk.
- Hamarabb is talán.
- Fönt voltunk, pikk-pakkra. Hát marhára megérte! A Fudzsi tetején van egy csillagvizsgáló, ami zárva volt, nem tudtunk bemenni. Egy telefonfülke van ott a biztonság kedvéért, hogy bárhova oda lehessen szólni, itt vagyok a Fudzsi tetején. És egy kólaautomata, a rend kedvéért."
[Horváth J. és Badár S.; 109-10. old. 2005-ös kiadás]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése