2013. március 10., vasárnap

Hiányzik Szecső (1973)

Szerző: Dániel Anna (1908-2003)
Kategória: ifjúsági
Történet: Egy átlagosnak tűnő szerda reggel Szecső Irén elindul az iskolába, ám nem érkezik meg. A lány szerelme, Sugár Karcsi mintha titkolna valamit - nem különben a fiú barátja, Dugó... amikor az osztályfőnök, Magda néni nyomozni kezd, kiderül, nemcsak a gyerekeknek, de a szüleiknek is akad lepleznivalójuk.
Honnan és miért: Szintén a pesti beszerzőkörútról.
Vélemény: Ennek a könyvnek két testvére van. Szabó Magda Álarcosbálja, és Dániel Anna másik regénye, a Találkozások napja. Előbbivel a történet hasonlósága, a múlt felgöngyölítése (illetve annak mozaikossága), utóbbival a szerző személye köti össze (biztos vagyok benne, hogy a későbbi, '77-es Találkozások napjának főhősében, Ágnesben Bajári Kata karakterét teljesítette ki - ld. "gondolkodj el azon, miért nem szeretnek úgy a többiek, ahogy megérdemelnéd"). Ha az Álarcosbált vesszük, nálam még mindig az a favorit, de ez a könyv sem volt rossz. És ha már itt tartunk: jobban tetszett, mint a Találkozások napja, és ez a lényeg, mert tartottam tőle, hogy megint csalódni fogok.
A mozaikosság Szabó Magdának - szerintem - még mindig jobban, természetesebben ment, Dániel Annánál könnyű azért belezavarodni, hogy kiről is van szó épp (így picit Mándyra és A locsolókocsira emlékeztetett). Amúgy gyors, olvasmányos regény, alig egy nap alatt a végére lehet érni.


"Később arról beszéltek, milyennek látnák a világot, ha olyan parányiak lennének, mint egy atommag. Keringő, cikázó, szüntelenül változó világot észlelnének, méhrajként röpködő, felhőként szétfoszló mindenséget.
- Képzeld el Zahonyákot mint protont! Meg akarja inteni Tóth Palya anyagrészecskét, de az tovaszáguld, sebességével részarányosan veszíti el kiterjedését, és egyszerre csak hűlt helye, energiává vált.
- Zahonyák proton dühében szétrobban. Vagy hasad?
- Az nem jó. A hasadás nem jó. Akkor sok Zahonyák lesz.
- Egy is elég belőle.
- Egy is sok!"
[Irén és Karcsi; 78. old. 1973-as kiadás]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése