2011. április 15., péntek

Az ötödik Sally (1980)

Szerző: Daniel Keyes (1927- )
Kategória: krimi
Honnan és miért: a szobatársam nyomta a kezembe azzal, hogy feltétlen olvassam el, mert ilyen izgalmasat még nem pipáltam.
Tetszett-e: nagyon gyorsan ledaráltam, de nemcsak azért, mert könyvtári könyv volt és a szobatársam folyton emlékeztetett erre. Valóban izgi volt, fordulatos, és hát nem mindennap olvas az ember tudathasadásos emberekről, pláne nem olyanról, akinek 5-féle személyisége is van. Ugyanakkor a sok szexualitást túlzónak és teljesen önkényesnek, meg feleslegesnek találtam, ez nagyon visszatetsző volt benne.


"- El kell ismernie, hogy ebben az információrobbanásos világban logikus, ha az elménk autonóm részekre oszlik, és egyfajta munkamegosztást, szellemi futószalagot alkalmaz.
- Csakhogy ez nem hatékony, mert maguk egymás ellen dolgoznak, mindegyikük lerombolja, amit a másik alkot, az eredmény pedig a káosz. Ez mindannyiukat el fogja pusztítani.
- Ez csak az amnézia, a belső ellenőrzés hiánya miatt van - nézett vele szembe gőgösen Nola. - Lehet, hogy ezek egy újfajta elme kifejlesztésének az első kísérletei, a természet korai evolúciós kudarcai. Egy szép napon talán születik majd egy többszörös személyiséghasadásra prediszponált gyerek, de egy csekély változással, aki képes lesz olyan egyesített funkciókat létrehozni, amelyek megoldják az amnéziát és a váltakozó személyiségek ellenőrzését. Akkor jön majd létre az igazán felsőbbrendű ember: a Homo sapiens multiplus. Lehet, hogy a hasadtság nem fogyatékosság, hanem a jövő zenéje."
[Nola és Dr. Ash; 109. old. 1989-es kiadás]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése